Relateret indhold

Fagbladsartikel 20/06/2019 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 20/06/2019 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 27/08/2019 Kost, Ernæring & Sundhed 07/2019
Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Månedens opskrift: Sild i stimer
Sanne Hansen   [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Styr på strømmen

Vi skal huske, hvem vi laver mad til

  • Tina Juul Rasmussen [ t e k s t ] Sif Meincke [ f o t o ]

I Roskilde Kommune går de stik imod de mange års tendens til megakøkkener og kølemad: de genåbner de små køkkener på plejecentrene, går fra kølemad tilbage til varmholdt og flytter personalet ud, tæt på brugerne.

En af ildsjælene i den proces hedder Annelie Paaske Hansen, kostfaglig leder af produktionskøkkenet i et helt nyt plejecenter i Trekroner, der åbner ved årsskiftet.

− Vi gør det her, fordi vi gerne vil være helt tæt på vores brugere. Det kan være svært at tage medejerskab til maden i et kæmpestort produktionskøkken, når du ikke aner, hvem der spiser den mad, du producerer. Vi har også lyttet til Ældrekommissionen, som siger, at de ældre gerne vil kunne dufte maden, forklarer hun og tilføjer, at der samtidig skæres markant ned på udgifterne til transport, når maden flyttes tilbage på plejecentrene.

Lytter til de ældre

Annelie Paaske Hansen er uddannet kok og har i mange år arbejdet i forskellige plejehjemskøkkener. I 2010 uddannede hun sig til ernæringsteknolog, blandt andet for at lære om ledelse.

− Jeg skrev eksamensopgave om at højne kvaliteten af maden. Opgaven handler blandt andet om, hvordan personalet skal være motiveret for at lave god mad. Hvis personalet ikke trives, afspejler det sig i det færdige produkt.

− Jeg spiste sammen med de ældre i to uger og konstaterede, at alene ved at tale med dem om maden, og hvordan den blev tilberedt og lytte til deres oplevelse, kunne jeg ændre deres opfattelse af madens kvalitet.

Samme kvalitet

Opgaven førte til ansættelse i et barselsvikariat i Madservice Viby som kostfaglig leder, hvor hun fortsat arbejder med kvalitetsudvikling og tager rundt i kommunen for at spise med de ældre.

− Det er det, jeg brænder for. At være ude ved brugerne og høre om deres behov og få det til at matche med, hvad personalet kan og gør i køkkenet. Vi har blandt andet gang i et projekt, der skal ensrette maden i ældrecaféerne, så fru Jensen får den samme kvalitet, uanset hvor hun vælger at spise. Der har der været stor forskel på kvaliteten, og det er et kæmpe projekt at ændre den kultur, som findes i cafeerne, siger Annelie Paaske Hansen.

Det er nyt at vægte kontakten til brugerne og kombinere det med at kvalitetsudvikle maden, mener hun.

− Det har man ikke gjort før. Jeg får personalet til at mærke efter, hvem de laver mad til. Det mest ideelle ville selvfølgelig være, at dem, som laver maden, også serverer den. Det har vi talt om, og nogle vil gerne, mens andre er nervøse for det, så også her skal vi ændre kultur, og det vil jeg gerne være med til. Vi har taget første skridt ved at genetablere de små køkkener. Når medarbejderne er trygge ved det, kan vi gå videre, arbejde os væk fra fabrikken og genfinde glæden ved at lave den dejlige mad.

Blå bog

Annelie Paaske Hansen, 38 år. Uddannet kok i 1995. Har arbejdet på forskellige restauranter og plejecentre. Uddannet ernæringsteknolog i 2010 og ansat som kostfaglig leder i Madservice Trekroner, Roskilde Kommune.

Min hverdag

  • PASSET:  Jeg elsker at rejse. Jeg er meget nysgerrig og har været mange forskellige steder for at se, hvordan andre lever.
  • KRIMIER: Som jeg både læser og ser i tv. Jeg har ingen favoritforfatter − det er bare spændende underholdning.
  • FAMILIEN: De er alt for mig og med til at gøre mig til den, jeg er. Når jeg har det godt hjemme, bringer jeg det frem til mine medarbejdere.
  • MØFFE: Min franske bulldog. Jeg går en lang tur med den, når jeg kommer fra arbejde. Så får jeg tænkt det hele igennem.
  • ET GLAS RØDVIN: Mine venner er mine sparringspartnere og en stor del af mit liv. Jeg er ikke typen, som går til badminton hver torsdag, jeg mødes i stedet med vennerne over et glas vin eller en kop kaffe.