Vil de nye kostråd ændre din praksis?

Mona Carøe, cheføkonoma på Regionshospitalet Randers:

De nye kostråd er fint i tråd med vores koncept. Vi laver mad fra bunden af friske råvarer uden unødige tilsætningsstoffer og af fortrinsvis økologiske råvarer. Da vi laver mad til syge mennesker var vi forvejen optaget af at holde saltforbruget nede, har ikke rødt kød på menukortet, og vores mad har et højere næringsindhold end anbefalet i kostrådene, der gælder for raske.

Stine Mangaard Hansen, sundhedskonsulent på Århus Sygehus:

Mere konkrete råd og handlingsanvisninger vil klart gøre mit arbejde lettere. De gamle kostråd var ikke konkrete nok og gav anledning til alt for mange diskussioner. Det er blandt andet rart, at de nye kostråd præciserer, at mindre portioner og mere motion er en anbefaling til folk, der vil tabe sig, og ikke til syge og undervægtige.

Kirsten Thal-Jantzen, klinisk diætist på Bispebjerg Hospital:

De bliver et meget vigtigt værktøj. Når jeg vejleder om livsstil, kan jeg i højere grad henvise til og bruge kostrådene, fordi de er blevet mængde- og handlingsanvisende. Det er også godt og vigtigt, at opfordringen til at skære ned på saltet er blevet et kostråd, da salt øger blodtrykket og kan skade hjertet. Jeg kunne godt have ønsket mig, at opfordringen til at gå efter fuldkorns- og nøglehulsmærket var blevet en del af det overordnede kostråd.

Carina Christie Pedersen, ernæringsassistent i kantinen på Odsherred Teaterskole:

Det vil ikke ændre væsentligt ved mit arbejde, for indholdet i de nye kostråd er allerede en del af vores faglighed. Men for den almindelige dansker er det fint at få mere specifikke kostråd om blandt andet fedt og fuldkorn. De gamle kostråd var for overordnede. Jeg har mødt rigtig mange, der var usikre på, hvad de egentlig betød.

 

 

 

 

 

C