Vinder af DM i Skills for Ernæringsassistenter: "Jeg har siddet på køkkenbordet og trillet frikadeller siden jeg var 3 år."

I weekenden dystede 42 erhvervsfag i Hernings Messehaller om at blive Danmarks bedste elev indenfor hvert deres fag, overværet af mere end 44.000 publikummer. I hal F for fødevarer blev det 22-årige Amalie Søndergaard-Pedersen fra Region Syddanmark, der efter tre udfordrende konkurrencedage vandt finalen og blev kaldt til afslutningsceremoniens store scene, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen overrakte prisen, og hvor hun efterfølgende blev hyldet på konkurrencestanden og fik overrakt en check på 10.000 kr. af formand Ghita Parry, Kost & Ernæringsforbundet.

Det var en meget rørt danmarksmester, Amalie, der efterfølgende hårdt krammede både faglærer, praktikvært, de andre seks finalister og familie efter ceremonien på den store scene.

I er virkelig dygtige - også til formidling

Der var masser af lovord, fra de kyndige dommere, arrangører og fagforbund, der har fulgt elever og uddannelsen i mange år:

"I bliver dygtigere og dygtigere. Det er en stor fornøjelse at se, hvad I kan med råvarer, metodikker og hvor godt I formidler jeres fag. Når jeg ser jer, bliver jeg så stolt. I tager alle konkurrencens stillede opgaver meget seriøst, I har virkelig øvet jer, og det kan jeg også smage i jeres mad", siger Ghita Parry, formand i Kost & Ernæringsforbundet, og fortsætter: Du kan bruge pengene til lige det du vil, Amalie.

Hvorfor en uddannelse som ernæringsassistent?

Amalie har holdt af køkkener og mad siden hun var helt lille, derfor var det et naturligt valg at tage ernæringsassistentuddannelsen.

"Jeg har siddet på køkkenbordet og trillet frikadeller siden jeg var tre år. Og jeg har taget mange maddage, da jeg boede hjemme. Senere fik jeg et job som køkkenafløser på et plejecenter med et leve-bo-miljø, og jeg elskede at komme på arbejde. Så mine kollegaer har nok også inspireret mig i mit uddannelsesvalg", smiler Amalie.

 

KORT INTERVIEW MED AMALIE

SP: Hvorfor stillede du op til Skills 2018?

"Fordi jeg syntes, det kunne være en rigtig spændende udfordring, at vise hvad faget kan i så stort et forum som det er her i Messehallerne. Og forhåbentlig kan jeg gøre et godt indtryk på de yngre, så de kan se hvor sjov en uddannelse det er".

"Og så er jeg nok lidt af et konkurrencemenneske. Når jeg gør noget, skal det være 100% i orden. Jeg har tidligere gået til konkurrencer med hest og hund, så jeg ved godt hvad en konkurrence går ud på. Lige nu fylder studiet dog så meget, så der ikke er tid til det", siger Amalie Søndergaard-Pedersen.

SP: Hvad skal de 10.000 kr. bruges til?

"Tja, jeg tror de skal ind på en opsparingskonto og hygge sig. Jeg er lidt fornuftig i min planlægning. Så vi har lidt til fremtiden, hvor den måske står på hus og sådan. Men måske falder der også lidt af til kæresten - hvis det er noget vi skal gøre sammen", siger Amalie.

SP: Hvad er næste skridt?

"Skills-konkurrencen kan forhåbentlig bruges som et springbræt til et rigtig godt karrierejob. Jeg har masser af drømme. Til denne konkurrence har vi arbejdet med et økologisk tema. Det blev jeg fuldstændig fanget af, for det handler om mad uden giftstoffer, som også tager højde for dyrevelfærd. Det vil jeg gerne arbejde mere med".

OM ERNÆRINGSASSISTENTER

Der har aldrig været så stor fokus på mad og sundhed. Folk bliver stjerner på sociale medier, landsdækkende tv og på michelinrestaurenter. Men hverdagens madhåndværkere leverer 800.000 offentlige måltider hver dag, til syge, raske, børn, unge og ældre. De laver ikke kun lejlighedsmåltidet, men skaber gastronomisk og ernæringsrigtig mad, som passer til netop dit behov. De laver mad til borgere i enhver situation - hele døgnet. For det er de uddannede til og stolte af. 

Du møder ernæringsassistenterne i daginstitutionen, i din kantine, på hospitalet, i et genoptræningsforløb og når du bor hjemme og har madordning, fordi du ikke længere kan klare madlavningen selv. Ernæringsassistenterne ved, hvad du har brug for, hele livet. De er 'rockstjerner' i hverdagsmad.

  • Succesfuld udvikling: Indtil 1973 havde der været ca. 30 ernæringsassistent-elever om året. I 1976 var der 109 elever. Og elevantallet er øget gennem tiden efter arbejdsgiverne opdagede, hvad køkkenassistenterne kunne tilbyde i køkkenerne. I 2017 er antallet: 877 elever.
  • Bredden: Uddannelsen var fra start tiltænkt jobs i de offentlige køkkener som madhåndværkere - og bevæger sig nu langt bredere på arbejdsmarkedet bl.a. til private kantiner og børneinstitutioner. .
  • Ca. 55% af Kost & Ernæringsforbundets medlemmer (4257) er ernæringsassistenter incl. elever.

OM AMALIE

Amalie bor i Gråsten sammen med sin kæreste, der er i lære som VVS. I fritiden handler det om kost og sundhed. Amalie elsker at være ude i naturen, dyr og sundhed. Hun afslutter sin uddannelse  november 2018. Praktikstedet er 'Mad & Måltider', Åbenrå, hvor sloganet er: "Mad & Måltider - Sønderjysk kvalitet". Erhvervsskolen er EUC Syd. 

OM DM i SKILLS: 

Det er 8. gang i 2018 at der afholdes DM i Skills i Danmark. Konkurrencen er inspirereret fra WorldSkills som blev etablereret i Spanien i 1950 for tiltrække de unge til de erhvervsfaglige uddannelser.