Vindere af Store Smagedags konkurrence 2012

Store Smagedag på Omsorgscentret Hjortespring den 19. september 2012.

  • Vi havde fokus på:
  • Udbredelse af årets tema: God smag – godt håndværk
  • At holde åbent hus i køkkenet på Hjortespring.
  • Tværfaglighed.
  • Samt skabe et dejligt aftensmåltid hvor: ”God smag - godt håndværk var i fokus

Årets tema var virkelig en kreativ udfordring for det kostfagligepersonale.Vi er otte faguddannede økonomaer og ernæringsassistenter, og har to dygtige ernæringsassistentelever.Vi vil rigtig gerne have fokus på den stærke faglighed, der er i vores uddannelser.

Den sensoriske del fylder rigtig meget i vores hverdag, hvor smagssættere og kreativitet går hånd i hånd.Vi laver god, økologisk, årstidsbestemt, og bæredygtig hverdagsmad, hvor vores engagement og kærlighed til maden, også smitter mærkbart af på kvaliteten. Økonomien er hver dag i fokus og vi har gjort et stort arbejde for at reducere madspild, så der kan blive råd til: ”God smag - godt håndværk.

Vi lavede opslag til alle ansatte og medarbejdere i huset. Vi sendte invitationer til alle samarbejdspartnere i vores lokalområde: Københavns sundhedsborgmester Nina Thomsen, Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen og til Herlev bladet.

Åbent hus

Vi inviterede til åbent hus i køkkenet med rundvisning, og derefter smagsprøver af mellemmåltider  på Hjortespring. Vi havde en bod, hvor alle kunne smage de 5 grundsmage: surt, sødt, salt, bittert og umami. Smagskompasset blev vist og forklaret. Vi holdt en konkurrence, hvor gevinsten var en kurv med økologiske kolonialvarer og vin.

For at kunne gennemføre Store Smagedag involverede vi husets aktivitetsafdeling og rengøringsafdelingen.

Aktivitetsafdelingen aflyste den ugentlige bankodag, og var behjælpelige med deres kreativitet, positive indstilling og praktiske hænder. Deres personale kender alle beboere, og havde en vigtig funktion med hensyn til, at underholde og optage film under selve arrangementet.

Rengøringsafdelingen pyntede fint op i cafeen, med alt forhåndenværende materiale og krydderurter, frugt og grønt fra vores lille have.

Kostfagligt personale lavede smagsprøver og kaffe, viste beboerne rundt i køkkenet, og stod for den sensoriske bod og for konkurrencen: ”Gæt en citron”

Smagsprøver:

  • Hjemmelavet koldskål
  • Årstidens frugt.
  • Tre forskellige slags sandwich, lavet med hjemmelavet quinoa brød.
    • Eksempelvis: hvidløgsost, semi-dried tomat, chorizo-pølse, salat og cashew nødder.
  • Hjemmebagte brownies
  • Chokolade

Aftensmåltidet

Vores 3.-års-ernæringsassistentelev Cecilie havde fået til opgave at bestemme menuen, til vores beboeres aftenmåltid.  Cecilie gik ud fra, at måltidet skulle indeholde alle de 5 grundsmage, og indeholde både det bløde og struktur. Det skulle passe til vores beboere, og være genkendeligt med et twist af noget nyt, være årstidsbestemt, bæredygtigt, økologisk og inden for de økonomiske rammer, vi arbejder under i hverdagen.

Menu:

  • Persille stegt rødspættefilet, ovnbagte kartoffelbåde, rødbedesalat og hjemmelavet æbleremoulade.
  • Portionsanrettet rødgrød surprice.

Cecilie afprøvede retterne på køkkenets personale og da menuen var godkendt, lavede hun opskrifter til storproduktion 230 personer portioner. Indkøb og forberedelser til madlavningen, klarede hun med god hjælp fra alle i køkkenet. Om aftenen spiste vi sammen med beboerne på en afdeling, for at følge maden helt til dørs. Beboerne og personale på afdelingerne var meget taknemmelige, og personalet har siden skrevet til os, på vegne af beboerne, at det havde været en dejlig dag med åbent hus og en speciel menu om aftenen.

Dejlig dag – god stemning masser af opmærksomhed på Store smagedag, God smag - godt håndværk

Kilde