Relateret indhold

Fagbladsartikel 25/09/2020 Annoncepriser og -formater
Fagbladsartikel 24/09/2020 Datoer og frister for fagbladet
Fagbladsartikel 02/02/2021 Kost, Ernæring & Sundhed 1-2021
Christine Bille Nielsen  [ TEKST OG OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 MÅNEDENS OPSKRIFT: DE NYE KOSTRÅD
Mette Jensen  [ TEKST ] Maria Vendelbo Madsen [ FOTO ]
Fagbladsartikel 02/02/2021 Svendeprøven sætter håndværket i fokus

Voksenelev fik lønløft på 8.000 om måneden

Hverken Rebekka Stagis eller hendes arbejdsgiver var opmærksom på, at hun var berettiget til voksenelevløn, da hun blev ansat som ernæringsassistentelev i køkkenet på Nøvlingskov Efterskole januar sidste år. Hun var 25 år og havde over et års relevant køkkenerfaring, og det berettigede til en højere løn. Men det var ingen af parterne klar over.

− Jeg var rigtig glad for jobbet og tænkte ikke så meget over lønnen. Den var temmelig lav i betragtning af, at jeg havde køkkenerfaring, men først efter over et år gik jeg ind på Kost & Ernæringsforbundets hjemmeside for at læse om elevløn. Herefter kontaktede jeg forbundet, der fortalte mig, at jeg var berettiget til en højere løn som voksenelev, siger Rebekka Stagis.

Hun gik til sin arbejdsgiver, der var helt indstillet på at rette fejlen.

Kost & Ernæringsforbundet hjalp med at udregne den korrekte løn, og Rebekka Stagis fik efterbetalt lønforskellen mellem unge- og voksenelev (på statens område). Som elev havde hun fået udbetalt 10.500 kr. om måneden. Reelt skulle hun have 18.400 kr. om måneden.

− Det er et lønløft, der kan mærkes. Sagen har lært mig at være mere opmærksom på at tjekke, hvilken løn jeg er berettiget til og at gå til forbundet, hvis jeg er i tvivl, siger Rebekka Stagis.

 

SAGEN KORT

• Voksenelever skal have mere i løn end ungdomselever 

• Rebekka Stagis opdager, at hun er på forkert sats og bliver løftet til voksenelevløn

• Det udløser omtrent 8.000 kr. mere om måneden

• Pengene udbetales med tilbagevirkende kraft.

 

 

GUIDE

TIL LØN
ARTIKEL: Mette Jensen [ t e k s t ]

Reglerne for voksenelever

Hvis eleven starter efter at være fyldt 25 år er det til voksenelevløn. I kommuner og regioner skal voksenelevløn dog kun ydes, hvis eleven også har mindst et års relevant erhvervserfaring − f.eks. fra arbejde i køkkenet.

Arbejdsgiveren får økonomisk tilskud. Der er to muligheder:

1. Tilskud efter lov om aktiv beskæftigelsesindsats, der giver et tilskud i makismalt to år på 30 kr. pr. time, når eleven er i køkkenet og lønrefusion på 4.210 kr. om ugen fra Arbejdsgivernes Elevrefusion under elevens skoleophold.

eller

2. En bonus på 70.000 kr. og lønrefusion på 4.210 kr. om ugen fra Arbejdsgivernes Elevrefusion under elevens skoleophold.

Regler for tilskud

www.atp.dk − søg voksenelever
www.kost.dk − se under overenskomst

Elevlønninger
www.kost.dk − se overenskomst og/ eller løn: KL, Danske Regioner og Stat