Vi er i løbende dialog med Sundhedsstyrelsen, fordi de generelle retningslinjer for området kan skifte i takt med udviklingen og udbredelsen af Covid-19.
Status 08.01.2021
Autoriserede sundhedspersoner og de der arbejder som medhjælp til disse, må holde åbent. Andre liberale erhverv skal foreløbigt holde lukket til d. 17.1.2021.
Ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen; Generelle retningslinjer for planlægning af aktivitet of forebyggelse af smittespredning af smittespredning i sundhedsvæsenet pr. 6. januar 2021.
Se vejledningen for præcise formuleringer og henvisninger.
(Afstandskravet er skærpet efter produktion af vejledning, hvorfor afstandskravet på 2 meter, skal erstatte andet angivet jf. SST på covid-19 sektorpartnerskabsmøde d. 7.1.2021)
Telefon- og videokonsultationer bør fortsat anvendes i det omfang, det er fagligt forsvarligt og relevant
Ved fremmøde-konsultation skal denne så vidt muligt foregå med en afstand på 2 meter mellem borger og behandler og i venteværelser. Ud over ovennævnte skal en række tiltag iværksættes hos alle parter for at reducere smitte i praksissektoren, i private klinikker mv:
· Behandler og borger/patient skal bære ansigtsværnemidler.
· Information om krav om brug af ansigtsværnemidler skal ligeledes fremgå tydeligt ved indkaldelse, elektronisk booking og telefonisk visitation.
· Der skal stilles masker type I til rådighed til patienter og besøgende, der undtagelsesvis ikke selv har medbragt mundbind og som ikke med rimelighed i situationen kan fremskaffe et.
· Det bør fremgå tydeligt i indkaldelser eller ved elektronisk bookning af konsultation/tid mv. at borgere/patienter ikke må fremmøde ved symptomer på COVID19 og at man i så fald i stedet skal tage telefonisk kontakt. Ved telefonisk visitation bør det vurderes, om patienten kan møde op i klinikken.
· Der bør ophænges information på indgangsdøre/klinikdøre mv. for at fremme hensigtsmæssig adfærd samt information om krav om mundbind ved adgang. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en række plakater til formålet, som kan findes her.
· Det anbefales, at alle patienter informeres før eller ved ankomst til sygehuset/klinikken/tilbuddet om symptomer på COVID-19
· Det anbefales, at alle patienter og besøgende opfordres til at udføre håndvask eller hånddesinfektion ved ankomst.
· Risiko for smittespredning i venteværelse, opholdsrum mv. bør minimeres ved smitteforebyggende tiltag, herunder at sikre minimum 2 meters afstand mellem siddepladser, sikre mulighed for særligt hensyn til personer i øget risiko, fjerne aviser, blade, legetøj, drikkevarer fra fælles kander mv., sikre hyppig og grundig rengøring, herunder kontaktpunkter, udstyr mv., nem adgang til håndsprit i venteværelse samt hyppig udluftning med gennemtræk mv.
· Procedurer, der kræver tæt kontakt, bør begrænses til det mest nødvendige.
Sundhedsstyrelsen har beskrevet de overordnede rammer for den gradvist øget aktivitet i hele sundhedsvæsenet i ’Håndtering af COVID-19: Plan for omstilling og øget aktivitet i sundhedsvæsenet’. Disse retningslinjer erstatter ’Håndtering af COVID-19: Beskrivelse af kritiske funktioner i sundhedsvæsenet under COVID-19’.
Kost og Ernæringsforbundet anbefaler, at man holder sig løbende orienteret på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.