Relateret indhold

Christine Bille Nielsen [ OPSKRIFTER ] Jesper Glyrskov [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Månedens opskrift: Sild i stimer
Sanne Hansen   [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Styr på strømmen
Pia Melander Guilbert  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Sundhed skal serveres anderledes
Sussi Boberg Bæch  [ TEKST ] Ritzau Scanpix [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Skygger solråd for optagelse af D-vitamin
Tina Juul Rasmussen   [ TEKST ] Peter Sørensen  [ FOTO ]
Fagbladsartikel 27/08/2019 Vi løser opgaverne i fællesskab

Kontakt

RedaktørMette Jensen

T: 3163 6603
E: mj@kost.dk

Leder: Drop kvotetænkningen, uddan flere ernæringsassistenter

  • GHITA PARRY / FORMAND
    GHITA PARRY / FORMAND

Tilgangen til ernæringsassistentuddannelsen er tæt på halveret fra 2017 til 2018. Jeg ved, det er et generelt problem for erhvervsuddannelserne, men ernæringsassistentuddannelsen ser ud til at være særligt hårdt ramt. Fortsætter udviklingen, vil der om få år være alt for få til at at tage over for dem, der forlader arbejdsmarkedet. Og det er katastrofalt eftersom ernæringsassistenterne er en vigtig brik i velfærdssamfundet. Som vi sagde i forbindelse med en tidligere kampagne ‘Alle møder os mindst en gang i livet.’ Og det er netop på det tidspunkt, hvor det er afgørende for livskvaliteten, at andre tager over og sørger for at den daglige mad passer til både madkultur og næringsbehov. Præcis det, som ernæringsassistenterne brænder for. Det viser undersøgelsen, som vi har lavet i efteråret.
Og det bekræfter de ernæringsassistenter, der er interviewet her i bladet.

Med andre ord, de unge vil gerne uddannelsen, men den er svær at få øje på. Det ser ud til, at dimensionering og kvoteordning har kastet en kedelig skygge over uddannelsen. Uddannelsesvejlederne peger ikke på ernæringsassistentuddannelsen, og også skolerne er blevet mere tilbageholdende med at rekruttere elever. I så høj en grad, at kvoten end ikke fyldes op.

Men jobbene er der. Og alt tyder på, at behovet for kompetente ernæringsassistenter kun bliver større. Der etableres flere lokale køkkener, madordninger for børn har vind i sejlene, bølgen af convenience tager til mv.

I hovedbestyrelsen har vi derfor drøftet de barrierer, vi hører og oplever, der er for ikke at prioritere denne uddannelse. Og vi har spurgt os selv, hvordan vi kan få flere til at vælge den. Og da erfaringen er, at ung-til-ung-rekruttering virker godt, har vi overladt ordet til fem unge ernæringsassistenter i en kampagnefilm. Her fortæller de med stor stolthed om deres fag. “Hvis du elsker at lave sund og dejlig mad, går efter høj faglighed, gerne vil gøre en forskel for andre …, så skal du blive ernæringsassistent”, opfordrer de. Filmen er til folkeskolens afgangsklasser, men vi sender den også til uddannelsesvejlederne. Den må kunne få dem til at droppe kvotetænkningen og pege på en uddannelse, der er spændende, byder på gode udfordringer og et job, der er en afgørende vigtig brik i velfærdssamfundet.